Bayramda Lezzetli Yolculuklar

0
1304

Süresi ne olursa olsun, bayramda şehir dışına çıkmak artık gelenek haline geldi. Tatilin arkasına önüne gün ekleyip yola düşenlerin sayısı hiç de az değil. Bu hafta size önümüzdeki Kurban Bayramı’nda tatil yapacaklar için lezzetli adresler önereceğim. Biliyorsunuz iyi bir tatilin tadı, lezzetli yemeklerle birlikte çıkar. Sokak sokak lokanta arayıp, tatilinizi ziyan etmemeniz için çeşitli bölgelerdeki bildiğim lezzet duraklarının adını sizlerle paylaşacağım.

Antalya’da Lezzet Fırtınası

Biliyorum ki, bayramların gözde kenti Antalya bu bayramda konuklarını ağırlayacak. Antalya ve civarında yapacağınız gezide, deniz, güneş, tarihi eserler kadar, yiyeceğiniz yemekler de sizi mutlu edecektir..

Kentin en önemli lezzet durağı, Atatürk Kültür Parkı’ndaki “7 Mehmet Restoran”. Daha önceki yıllarda Konyaaltı Plajında konuklarına lezzetli yemeklerini sunan 7 Mehmet, artık yeşillikler içinde hizmet veriyor.

Lokantanın mönüsü oldukça zengin. Çoğu da tencere yemeği. Antalya yöresinin bazı lezzetli yemeklerinin tadına burada bakabilirsiniz. Balık yemek isteyenler için de çeşit zengin. Akdeniz’in en lezzetli ve en taze balıklarını burada bulabilirsiniz.

Antalya Mutfağı’nın en önemli lezzetlerinden biri de şiş köfte. Kazım Özalp caddesindeki “Topçu Kebap”, şiş köfteyi en lezzetli yapan mekanların başında geliyor. Topçu ailesi, tam 90 yıldan beri de şiş köfte yapıyor. Burada yaprak dönerin de tadına bakmanızı öneririm. Yemeğinizi kabak tatlısı ve Antalya’nın ünlü Arap Kadayıfı ile noktalarsanız, damağınız size minetter kalır.

Şiş köftenin doğru adreslerinden biri de, Yener Ulusoy Bulvarı’ndaki “Şişçi Ramazan’. Kesim yaptıkları hayvanları Korkuteli yaylasında kendileri yetiştiriyor. Köftelerin kıyması, kuzu-keçi karışımından yaplıyor. Izgaranın üstünde pişen kanat, şiş ve diğer et çeşitleri de şiş köfte kadar lezzetli.

Antalya’nın tahinli piyazının lezzeti de dillere destandır. Bunun için size Sanayi Sitesi’ndeki “Özdoyum Restoranı” öneririm. Burası bol ödüllü bir mekan. Mutfağı bir uzay laboratuvarı gibi tertemiz. Bir başka önemli piyaz durağı da, Altındağ Mahallesi’ndeki “Piyazcı Ahmet”.

Antalya’ya gidince, ünlü serpme böreğiyle kahvaltı yapmadan dönmek olmaz. Bu böreğin en doğru adreslerinden biri, Kırcamii Mahallesi’nideki “Avcuoğlu Börek”.

Antalya geceleri uzundur. İnsanı baştan çıkartır. İşte böyle bir gecenin sabahında, isyan bayrağını açmış olan midenizi yatıştırmak için Tahıl Pazarı’hdaki “Paçacı Şaban’a” gitmeniz gerekir.

Söz sakatattan açılmışken akla hemen kokoreç geliyor. Konyaaltı Plajı’ndaki “Kokoreçci Hilmi”, bu konuda haklı bir şöhrete sahip. Burada kokoreç kadar uykuluk da çok lezzetli.

Antalya’da döner denince parmaklar hemen, Atatürk caddesindeki “Dönerci Hakkı Baba”yı gösteriyor. İşi başlatan, Antalya Ahisi Faruk Baharlı.

Antalya’nın ünlü kömürde pilicinin tadına bakmak isterseniz, Zincirli Han’daki “Parlak Restorana” gitmenizi öneririm. Uzun şişlere takılıp, kömür ateşinin üstünde döne döne kızaran tavukların tadına doyum olmuyor. Yine aynı hanın içindeki “Hasan Antalya” lokantası, kentin en eski lezzet duraklarından birisi. Buranın değişmez yemekleri ise Kuzu kelle, kuzu tandır, tahinli piyaz ve cacık.

Antalya’da gidilmesi gereken diğer lezzet duraklarını ise şöyle sıralayabilirim: Kaleiçi’ndeki Seraser (Finedining), Çağlayan mahallesindeki Serpme (balık), Çağlayan mahallesindeki Turgay Et Lokantası, Güzeloba mahallesindeki Yusuf Kolcuoğlu (kebap), Alanya’da Esma Abla’nın Yeri, Ottoman House, Aksu’da Anadolu Park Restoran, Kalkan’da Deniz Restoran, Kaş’ta Mercan Restoran, Side’de Soundwaves ve The End.

Doğu Akdeniz Rotası

Yolculuğun başlangıç noktası Adana, kebabın başkenti. Adana’da onca kebapçı arasından seçim yapmak zor. Size Karataş Yolundaki Elem Restoranı, baraj manzaralı ünlü Onbaşıları, 5 Ocak Kebapçısı’nı öneririm. Ayrıca kent mutfağının diğer lezzetlerini de tatmak istiyorsanız Köy Sofrası’nı deneyin.

Adana kebap kadar şalgam diyarı olarak da bilinir. Ayrıca tatlıları da ünlüdür. Yemekten sonra Çakmak caddesindeki Tatlıcı Gönül Kardeşler’de Karakuş ve halka tatlılarıyla damağınızı şenlendirin.

Adana’da sonra sırada bir başka lezzet diyarı var. Tarsus, gerçekten de insanı baştan çıkaran lezzetlere sahip. Burada mutlaka uğranması gereken lezzet duraklarından biri Abdi İpekçi caddesindeki Kebapçı Eyüp. Burası kentin en eski kebapçısı. Şelale Yıldırımlar Restoran da dikkati çeken lezzet duraklarından biri. Tarsus’ta bardak altı denen küçük lahmacunlardan ve humus yemeden dönmeyin.

Rotanın üstündeki bir başka lezzetli kent ise Mersin. Burada ilk akla gelen yemek tabii ki Tantuni. Bu yemek etin en lezzetli hallerinden biri. İnsan o küçük dürümleri yemeye doyamıyor. Mersin’de her köşe başında bir tantuni lokantası bulmak mümkün. Onun için seçim yapmak çok zor. Size GMK Bulvarı’ndaki Göksel Tantuni ile Camişerif mahallesindeki Özkan Tantuni’yi öneririm. İkisi de çok lezzetli. Mersin’in tencere yemeklerinin tadına bakmak istiyorsanız, İstiklal caddesindeki Sabah Lokantası tam aradığınız mekan. Mersin’e gidince Silifke yolundaki Narlıkuyu’ya gitmemek olmaz. Küçük koyun etrafına sıralanmış balık lokantaları Akdeniz’in en lezzetli ve en taze balıklarını sunuyorlar. Mersin’de mutlaka uğranması gereken lzzet duraklarından biri de Dondurmacı Halil. Burada cezeryenin ve kerebiç tatlısının tadına mutlaka bakın.

Rotanın üstündeki bir diğer önemli durak da Hatay. Bu kent Türkiye’nin en lezzetli mutfaklarından birine sahip. İnsan masaya konan mezeler karşısında hangisini yiyeceğini şaşırıyor. İstiklal caddesindeki Sultan Sofrası, kentin önde gelen lezzet duraklarından biri. Burada içli köftenin bir başka biçimi olan Oruk, insanın damağını bayram yerine çeviriyor. Burada ayrıca yöre mutfağının lezzetli örneklerini de tadabilirsiniz.

Hürriyet caddesindeki Haysim Anadolu Restoranda da lezzetli mezeler ve yemekler sunuluyor. Masa 30 çeşit meze ile donatılıyor. Burada humusun, patlıcan yoğurtlamasının, çökelek ve zeytin salatasının tadına bakmanızı öneririm.

Gazipaşa caddesinde 110 yıllık bir binanın içinde müşterilerini ağırlayan Leben de önemli lezzet noktalarından biri. Hatay’a gelenlerin mutlaka gittikleri Harbiye’deki Özkervan, meze ağırlıklı mönüsü ile konuklarını mutlu etmeye çalışıyor. Eğer yörenin tencere yemeklerinin tadına bakmak istiyorsanız Kurtuluş caddesindeki, Sveyka’ya gitmenizi öneririm.

Kapadokya’nın Tadı Tuzu

Eğer bu bayram tatilinde Kapadokya bölgesine doğru bir rota çizecekseniz, orada sizi lezzetli yemeklerin beklediğini aklınızın bir köşesine yazın.

İlk durağınızın Niğde’nin ünlü Bor ilçesi olmasını öneririm. Paşa Camii karşısındaki HİLMİ BEY LOKANTASI kentin en eski lokantalarından biri ve tencere yemekleriyle ünlenmiş. Özellikle Söğürme çok lezzetli. Söğürme, kuzu pirzolası ile yapılıyor, biraz yağlıca olan et tepsiyle fırına konuyordu. Et piştikten sonra kemiğinden hemen ayrılıyordu. Söğürme’nin üstüne de, pekmez köfteri ile yapılan yöre tatlısını öneririm.

Rota üstündeki ikinci adres, Niğde’deki SİNİ LEZZET SOFRASI oldu. Burada fırında pişirilen Niğde Tavası’nın tadına doyum olmaz. Bir başka lezzet durağı da EV HALİ adlı küçük lokanta. Burada kadınların pişirdiği ev yemekleri, özellikle mantı ile içli köfte damakları fethetdiyor. HANEDAN da kentin önemli lezzet duraklarından biri. Burada köfte ve piyaz başrolde. Bor yolu üstündeki SOFRA, çöp şişiyle ünlenmiş. Taze yufkayla dürüm yapıp yiyorsunuz.

Nevşehir’in Lezzetleri

Nevşehir’deki lezzet yolculuğuna Avanos’tan başlayabilirsiniz. İlçenin en bilinen lokantası TAFANA’da. Burada çömlekte pişen etli kuru fasulye ile, çömlek kebabını öneririm.

Göreme’deki ALATURCA RESTORAN’da bonfile sarma oldukça lezzetli. Ortahisar’daki KÜLTÜR MÜZESİ’nin restoranı da ilginç bir lezzet durağı. Burada yörenin ünlü testi kebabının tadına bakabilirsiniz. Ürgüp’teki OLD GREEK HOUSE’da ev yemeklerini yiyebilirsiniz. Yaprak sarmayı aman ihmal etmeyin. Uçhisar’da SEKİ RESTORAN yörenin en şık ve en lezzetli mekanlarından biri. Manzarası muhteşem, mönüsü iyi hazırlanmış.

Ürgüp’teki MUTİ, 200 yıllık bir hanın avlusunda yer alıyor. Akdeniz esintili bir mönüsü var. Mezeler özellikle çok lezzetli. İbrahim Paşa köyündeki BABAYAN LOKANTASI, tüm vadiyi gören bir manzaraya sahip. Mönü yörenin en lezzetli yemeklerinden oluşmuş. Tandırda güveci ve bulgur çorbasını öneririm.

Marmaris Yollarında

Bayram tatilinin gözde rotalarından biri de Marmaris’ten geçiyor ve Datça Yarımadası’na kadar uzanıyor. Bu rota lezzet durakları açısından oldukça zengin. Yat Limanı’ndaki DEDE RESTORAN’DA mönü balık ağırlıklı ama Anadolu mutfağının en lezzetli örneklerini bulmak da mümkün. Yine Yat Limanı’ndaki LİMAN LOKANTASI ilçenin önde gelen lezzet duraklarından bir tanesi. Burada Lağos buğulamayı ve balık çorbasını öneririm.

Eğer Turunç tarafına geçerseniz bu mevsimde açık lokanta bulmakta zorlanabilirsiniz. Ama YALI RESTORAN yaz kış açık ve yemekleri lezzetli. Zengin bir sabah kahvaltısı için tek adres Sedir Adası yolu üstündeki ÇINAR RESTORAN. Çavdar ve buğday unu karışımı ile yapılan ve odun ateşinin üstünde tavada pişen özel ekmek başlı başına bir ziyafet.

Rotamızı Bozburun’a doğru çevirirsek, Datça yolu üstündeki MAVİ PİDE ilk lezzet durağı. Buradaki pideler birbirinden lezzetli. Közlenmiş patlıcanla yapılanı ise damakları bayram yerine çeviriyor. Bu yol üstünde bir çok lezzet durağı var ama bu mevsimde çoğu kapanıyor. Açık olanlardan biriside Selimiye’deki SARDUNYA. Denizin hemen kıyısındaki bu lezzet durağında mezeler lezzetli, balıklar taze. Söğüt köyündeki DENİZKIZI RESTORAN Bozburun Yarımadası’nın en önemli lezzet durağı. Muhammet Usta’nın mezeleri insanın damağında lezzet patlamaları yapıyor.

Datça Yarımadası’nda ise ilk önereceğim mekan CULİNARİUM. Mönü oldukça ilginç ve lezzetli. Kumluk Plajı mevkiindeki HÜSNÜ’NÜN YERİ de yarımadanın lezzetli mekanlarından biri. Atatürk caddesindeki ZEKERİYA SOFRASI Türk mutfağının en lezzetli örneklerini sunuyor. Ovabükü’ndeki POYRAZ LOKANTASI’nda ise lezzet doruğa çıkıyor. Burada Ercan ustanın sarmısaklı ve tereyağlı ahtapotunu mutlaka yemelisiniz.

a target="_blank" href="http://www.vizeland.com/">
a target="_blank" href="http://www.vizeland.com/">
a target="_blank" href="http://www.vizeland.com/">
Paylaş
Mehmet Yaşin
Mehmet Yaşin
20 yılı aşkın bir süredir çeşitli gazetelerde muhabirlik, yazı işleri müdürlüğü ve yayın yönetmenliği yaptıktan sonra Atlas dergisini çıkardı. Daha sonra Doğan Dergi Grubu'nda Genel Müdür olarak çalıştı. Daha sonra Doğan Kitap'ı kurdu. Uzun yıllar yayın yönetmenliğini yaptı. Bu süre boyunca birçok genç yazarı okuyucuya tanıttı. Yayıncılıktan sonra CNN Türk televizyonunda 'Yol Üstü Lezzet Durakları' programını yapmaya başladı. Aynı anda Hürriyet gazetesinde, İstanbul Life, Atlas, Capital, Meat and Beef dergilerinde lezzet yazılar kaleme aldı. Hem gazete, hem sosyal medya hem de televizyonda geniş bir izleyici kitlesine ulaştı. Dört kitabı var.