Böcekler sofraya konuyor

0
812

Dünya nüfusu aldı başını gidiyor. Daha şimdiden protein kaynakları yetmemeye başladı. Özellikle kırmızı etin yüksek maliyeti yüzünden insanlar bu gıdayı sofralarına koymakta zorlanmaya başladılar.

Böcek yemek düşüncesi bir çok insanı dehşete düşürüyor. Oysa dünyada yaklaşık 2 milyar kişi böcekle besleniyor.

Örneğin Kongo’da tırtıl yemek et yemekten daha olağan. Tayland’da başta çekirge olmak üzere birçok böcek severek tüketiliyor.

Batuhan Sarıcan, Gastro Yemek Kültürü dergisinin son sayısında dünya üstünde yenebilir böcek türü sayısı 1900.  En çok tüketilen böcek türleri sıralaması ise şöyle; Kınkanatlılar, kelebek ve güveler, arılar, karıncalar, çekirgeler, sinekler, sandal böceği ve süne.

Böceklerin yenilme biçimi ise ülkeden ülkeye değişiyor. Orta Afrika ve Güneydoğu Asya’da bulunan ülkeler böcekleri toz veya macun halinde tüketmeyi tercih ediyorlar. Ya da bir çok Asya ülkesinde olduğu gibi kızartma veya kurutulmuş halde tüketiyorlar.

Görüntüsü bile çoğumuzun tüylerini diken diken eden Tarantula Kamboçya’da çok sevilen bir yiyecek. Tayland’da ise yağda kızartılmış çekirge çerez niyetine tüketiliyor. Uganda’da termitler, Meksika’da çöl karıncası yumurtası, Japonya’da ise yaban arısı lavrası, Brezilya’da yeşil karıncalar sevilen yiyecekler arasında.

Peki bu böceklerin tadı nasıl? Bu sorunun yanıtını gastronom Stefan Gates veriyor. Ona göre ateş karıcalarının tadı mayhoş, süne böceğinin elmamsı bir tadı var. Tekila’ya tat katan agave solucanları ise baharatlı bir tada sahip. Arıların tadı yer fıstığı ve bademi andırıyor. Çekirgelerin cevizimsi tadı çok iştah açıcı. Gül böceği ise islenmiş jambon tadında. Güvenin tadı ise peyniri anımsatıyor.

Yazar Daniella Martin ise çekirgelerin çıtır çıtır yenen bir karides hissi verdiğini söylüyor. Zaten bir çok kişi, çekirge için “çöl karidesi” karidesi tanımlamasını yapıyor. Yazar Martin, en sevdiği böceklerin ise petek güvesi ile arı lavrası olduğunu belirtiyor. Ona göre bu böceklerin tadı çam fıstığı ve horoz mantarını andırıyor. Örümcekler ise deniz kabuklularının tadını çağrıştırıyor.

Böceğe ilginin artması boşuna değil. Araştırmalara göre çekirge, karınca ve tırtıllar kalsiyum, hamamböceği lavrası ise B12 vitamini açısından çok zengin.

Montana Üniversitesi’nin yaptığı bir kıyaslamaya göre 100 gram dana kıymada 27.4 gram protein bulunurken, bu rakam 100 gram tırtılda 28.2 grama kadar çıkıyor. Aynı miktarda dana kıymada 3,5 mg demir bulunurken, aynı miktarda çekirgede 5 mg, tırtılda ise 35.5 mg demir bulunuyor.

Yakın bir gelecekte böcekler sofralarımıza konmaya başlayacak. Bu gerçeğe yavaş yavaş alışmakta yarar var.

Mehmet Yaşin

a target="_blank" href="http://www.vizeland.com/">
a target="_blank" href="http://www.vizeland.com/">
a target="_blank" href="http://www.vizeland.com/">
Paylaş
Mehmet Yaşin
Mehmet Yaşin
20 yılı aşkın bir süredir çeşitli gazetelerde muhabirlik, yazı işleri müdürlüğü ve yayın yönetmenliği yaptıktan sonra Atlas dergisini çıkardı. Daha sonra Doğan Dergi Grubu'nda Genel Müdür olarak çalıştı. Daha sonra Doğan Kitap'ı kurdu. Uzun yıllar yayın yönetmenliğini yaptı. Bu süre boyunca birçok genç yazarı okuyucuya tanıttı. Yayıncılıktan sonra CNN Türk televizyonunda 'Yol Üstü Lezzet Durakları' programını yapmaya başladı. Aynı anda Hürriyet gazetesinde, İstanbul Life, Atlas, Capital, Meat and Beef dergilerinde lezzet yazılar kaleme aldı. Hem gazete, hem sosyal medya hem de televizyonda geniş bir izleyici kitlesine ulaştı. Dört kitabı var.