Bu sıcaklarda en iyi içecek, buz gibi şerbet. Osmanlı mutfağı bu konuda oldukça zengin ve lezzetli şerbetlere sahip. Bunlardan benim en sevdiğim şerbetlerden bir tanesi Demirhindi şerbeti.
Bu şerbet için anlatılan efsanelerden bir tanesi şöyle:
Kanuni Sultan Süleyman sıcak bunaltıcı bir yaz günü Yeniçeri ortalarını ziyaret ederken susamış ve Soğuk bir şerbet istemiş. Padişaha ait bir tas içinde hemen buz gibi bir demirhindi şerbeti ikram etmişler. Kanuni bu şerbeti o kadar çok sevmişki o tası altınla doldurtup, şerbeti yapan ustaya göndermiş.
Geçmişte ‘Temr-i Hindi’ denilen Demirhindi şerbeti, Hindistan ve Uzakdoğu ülkelerinde yetişen Tamarin adlı bir ağacın meyvelerinden yapılır. Bu şerbetin bağışıklık sistemini güçlendirdiği öne sürülür.
Temr-i Hindi (Demir Hindi) Şerbeti Tarifi
Malzemeler
1 litre su, 150 gram bal, 150 gram demirhindi, 2 adet karanfil, 1 parça kök zencefil, 2 parça kök zerdeçal, 3 adet kabuk tarçın, 1 adet çubuk vanilya, 5 adet kakule, 4-5 sap parça adaçayı.
Yapılışı
Demirhindi meyvesi 1 litre suda 1 gece bekletilir. Daha sonra kaynatılır, bal ilave edilir. Kaynayan ballı suya baharatların içinde bulunduğu torba konur. 5 dakika daha kaynatılır. Sonra soğumaya bırakılan şerbet, 15-20 dakika sonra tülbentten süzülerek sürahi ile buzdolabına konur. İyice soğuduktan sonra servis edilir.