13.5 C
istanbul
Cuma, Şubat 26, 2021

Genel

“Balık yemek estetik işidir, biraz cerrahlık gerektirir”

“Nerede o eski balıklar”dan İstanbul’un kayıp lezzetlerine, hamsi tavadan lakerdaya, balık tutmaktan balığa çıkmaya… Balık-manzara ilişkisine değinmeden de olmaz, lezzet-sağlık ilişkisini konuşmadan da… Mehmet Yaşin’le balık sofrasına oturunca sohbeti meze yapmak farz olur elbette… O...

Balmumundaki Akdeniz

Bodrum’daki Mandarin Orieantal Oteli’ne davetliydim. Göltürkbükü’nde, güzel bir koya hakim tepede kurulmuş, huzurlu bir görüntüsü olan bir tesisti. Tek keyif bozan şey, fırtına kuvvetinde esen poyrazdı. Öylesine sert esiyordu ki, ne denize girmek, ne...

Paylaşılamayan çiğ köfte

Bir zamanlar, taşralığın simgesi olan, Meclis’in tavanlarına yapıştırılan çiğ köfte, şimdi paylaşılamıyor. Bir yandan Urfa, diğer yandan Adıyaman, tabii ki Adana, bir de Elazığ. Hepsinin sağlam kanıtları var. Çiğ köftenin doğuşu ile ilgili en bilinen rivayetler...

“Kavala kurabiyesi dediğin iri bademli olur.”

Nea Karvali'de bulunan IOSIFIDIS'in lezzetleri unutulmazdı. Üstelik kurabiye ve böreklerin tadı kadar hikâyesi de çok lezzetli. Ninesi, Nevşehir/Kapadokya göçmeni olan Maki Bey’in çok tatlı bir Türkçesi var. İnce belli bardaklara yarım doldurulmuş demleme çay ikram...

Böcekler sofraya konuyor

Dünya nüfusu aldı başını gidiyor. Daha şimdiden protein kaynakları yetmemeye başladı. Özellikle kırmızı etin yüksek maliyeti yüzünden insanlar bu gıdayı sofralarına koymakta zorlanmaya başladılar. Böcek yemek düşüncesi bir çok insanı dehşete düşürüyor. Oysa dünyada yaklaşık...

“Bisiklet gündüz düşlenen bir rüyadır”

Ahmet Güneştekin’in iç içe geçmiş bisikletlerden çalıştığı Dilek Ağacı ile dev harf bloklarından kurguladığı ve Venedik Bienali 56. Uluslararası Sanat Sergisi ile eş zamanlı sergilendiğinde büyük ilgi gören Kostantiniyye, Erol Özmandıracı’nın 42 Maslak için...

Yemeksever, yazdı; Sofraların yeşil güzelleri!

Burada konu edeceğim otlar, genellikle bir tarif ile birlikte kullanılan otlar olacak ki, aslında bunların çoğu tek başına da yenebilir. Kimi çok aromatiktir kimisi çok esanslı tat içerir ama maydanoz örneğinde olduğu gibi kendi...

Paylaşılamayan çiğ köfte

Bir zamanlar taşralılığın simgesi olan çiğköfte, şimdi paylaşılamıyor. Bir yandan Urfa, diğer yandan Adıyaman, Adana, Elazığ hak iddia ediyor. Tescil Şanlıurfa’da ama tartışma sürmekte. Bakalım bu şahane yiyecek kimin evinde kalacak? Doğuşuyla ilgili rivayetlerden başlayalım....

Her kuşun eti yenmez

Hiç ava çıkmadım ama av etini severim. İlk kuş etini, rahmetli kayınvalidemin evinde yediğimi hatırlıyorum... Kayınpederim, sıkı bir doğa yürüyüşçüsü ve avcıydı. Her hafta sonu tüfeğini, köpeklerini alır, ava çıkardı. Dönüşünde çantasında mutlaka bir şeyler olurdu:...

Salyangozla aramız düzeliyor mu?

Salyangozu ilk kez 20’li yaşlarımda, Lyon’da yemiştim. Sevmiş miydim? Aklımda kalmamış. Sonraki yıllarda her Fransa ve Amerika gezimde yedim. Yedikçe de çok sevdim. Önce bir açıklama yapalım: Sümüklüböcekle salyangozu karıştırmamak lazım. Salyangoz evi, barkı olan...