11 C
istanbul
Pazartesi, Nisan 19, 2021

Lezzetli Yemekler

Tavuk yağından lezzet fışkırıyor

Kuyruk yağı, karın yağı, böbrek yağı, bitkisel yağ, tereyağı, margarin, ördek yağı derken hayatıma şimdi de “Tavuk yağı” girdi. Belki bir çok kişi tarafından biliniyordu ama ben yeni öğrendim. Tavuk yağının mutfaklara giriş tarihi...

Pazar makarnası

Bu pazar yediğimiz makarnanın sosu için İtalyanlar’ın ünlü Norma sosundan esinlendik. Sosun yapılışı: İnce kemer patlıcanlar birer parmak eninde dilimlenir.  Üzerine zeytinyağı sürülerek, 200 derecedeki fırında 35-40 dakika kızartılır. Diğer yanda 4 domates, kabukları soyularak...

Yaşasın sakatat!

Önce yumurta aklandı. Sonra doymuş yağlar. Ve sıra sakatata geldi. Aslında ben bu muhteşem yiyeceği doktorlardan çok önce aklamıştım zaten! Pelin Dumanlı'nın Hayykitap'tan çıkan, "Sakatat" adlı kitabı da bu konuda bana yardımcı oldu. Genç yazar...

Kahvaltıda zeytin yiyen tek ülke

Dünya zeytin üretiminin büyük bölümü Akdeniz’in etrafındaki ülkelerde gerçekleşiyor. İlk sırada İspanya var. Onları İtalya ve Yunanistan izliyor. Biz dördüncü sırada yer alıyoruz. Bizi Tunus, Fas ve Portekiz takip ediyor. Üretilen zeytinin büyük bir bölümü...

Evlerde gizlenen lezzetler sokağa çıkıyor

Yıllardır en büyük sıkıntım yediğim yemeklere lezzet avcılarının kolay kolay ulaşamamasıydı. Artık derin bir nefes alabilirim. Evlerde yapılan, ya da bana özel hazırlanan yemekler şimdi Anadolu kentlerinde birer birer halka iniyor. Bartın bunu yapmıştı....

Yaz sofralarının kraliçesi: Menemen

Yaz yemeği dendiğinde benim aklıma hemen “Menemen” gelir. Çünkü bu aylarda tarla domatesi lezzetin doruğuna tırmanmıştır. Rengi kan kırmızısıdır. İçi etlidir. Yeşil sivri biber de bu aylarda çıtır çıtır olur. Menemen hakkında rivayetlerden öte pek...

Balmumundaki Akdeniz

Bodrum’daki Mandarin Orieantal Oteli’ne davetliydim. Göltürkbükü’nde, güzel bir koya hakim tepede kurulmuş, huzurlu bir görüntüsü olan bir tesisti. Tek keyif bozan şey, fırtına kuvvetinde esen poyrazdı. Öylesine sert esiyordu ki, ne denize girmek, ne...

Paylaşılamayan çiğ köfte

Bir zamanlar taşralılığın simgesi olan çiğköfte, şimdi paylaşılamıyor. Bir yandan Urfa, diğer yandan Adıyaman, Adana, Elazığ hak iddia ediyor. Tescil Şanlıurfa’da ama tartışma sürmekte. Bakalım bu şahane yiyecek kimin evinde kalacak? Doğuşuyla ilgili rivayetlerden başlayalım....

Lezzetli Kastamonu

İçinde benim de bulunduğum juri üyeleri ile birlikte Türkiye’nin en lezzetli 10 kentini seçtik. Bu oylamada ben Kastamonu’ya da oy vermiştim ama başka oy veren olmadığı için sıralamaya dahil olmamış. Kastamonu’ya haksızlık yapıldığı kanısına kapıldım....

Her kuşun eti yenmez

Hiç ava çıkmadım ama av etini severim. İlk kuş etini, rahmetli kayınvalidemin evinde yediğimi hatırlıyorum... Kayınpederim, sıkı bir doğa yürüyüşçüsü ve avcıydı. Her hafta sonu tüfeğini, köpeklerini alır, ava çıkardı. Dönüşünde çantasında mutlaka bir şeyler olurdu:...