Ziyafete dönen iftar sofraları
Ramazanda oruçlu okurların ağzını sulandırmanın bir anlamı yok. Onun için bu hafta iştah açıcı konulara değinmeyeceğiz. Yeni dönemdeki ramazanların anlatacak pek özelliği kalmadığı için de geçmişte gezinti yapacağız.
Bu gezintide en fazla bize yol gösterecek...
O bizim mor püsküllü kraliçemiz
Geldi çattı enginar günleri...
Kraliçemizdir o bizim, saygıda kusur etmeyiz. Yanına her şey yakışır. Etle bir başka, zeytinyağı ile bir başka lezzete bürünür. Neler yapılmaz ki ondan. Ben cümlesini çok severim. Ama çağlalı bahar pilavıyla...
Devamını Oku
Modanın peşine düşüp evdeki bulgurdan olmayın
Son 15 günüm, Kastamonu’dan Mardin’e bulgurun peşinde koşturarak geçti. Siyez, firik, kavulca, durum bulguruna kaşık salladım. Diyeceğim o ki, sağlıklı yiyecek diye dünyanın uzak noktalarından ithal edilen moda yiyecekler yerine yanı başınızdaki bulgurdan faydalanın.
Peşinen...
Bizim acımız baldan tatlı
Bir yiyeceğin ya da sosun acılık derecesi ‘Scoville Skalası’ adındaki bir tabloyla ölçülüyor.
Başlıktaki iddiamın arkasında işte böyle bir bilimselliktle duruyorum. Ülkemizdeki en acı biber 30.000-50.000 Scoville. Yani acı sıralamasında çok baldan tatlı.
Güneydoğu bölgesinde yaşayanlar...
Devamını Oku
Peynir bizim işimiz
Anadolu çok zengin bir peynir hazinesine sahip. Fransız, İngiliz, İtalyan peynirlerini anlatmakta gösterdiğimiz cömertliği biraz da bizim peynirlerimizin tanıtımı için göstersek keşke!
Peynir almadan önce bıçak ucuyla yapılan tadımları çok severim. Özellikle Londra’daki asırlık dükkânlarda...
Devamını Oku
Denizi yiyormuş gibi hissedeceksiniz
Daha çok denizkestanesi olarak bilinen karadiken, özellikle Ayvalık meyhanelerinde ‘mezelerin hası’ kabul edilir. En makbulü çiğ yemektir. Her bir yumurtaya bir damla limon, bir damla sızma zeytinyağı...
Kaç yıl önceydi, -epey eski olmalı ki hatırlamıyorum-...
Devamını Oku
Şimdi Lüfer Zamanı
Hep lezzetli, hem ucuz hem de çok bol
O, asil bir Boğaziçi kraliçesidir. Ve bütün denizlerin en lezzetli balığıdır. Hangisi derseniz cevabı hazır: Tabii ki Lüfer. Şu günler Lüferin en lezzetli olduğu günlerdir. Lezzeti kadar...
Devamını Oku
Lanetli ama lezzetli
Güzelim baklayla uzun yıllar aram açıktı. Tadını bilmediğim halde onu hiç sevmezdim. Çocukluk yaşlarımda annem bakla pişirdiği zaman eve girmezdim. Ta ki etrafa sinen bakla kokusu gidene kadar. Hatta bu sebzeyi pişirdiği için anneme...
Devamını Oku
Yol Üstü Lezzet Durağı: Mavi Pide
Marmaris’ten Datça’ya giderken Bozburun sapağına gelmeden hemen solda Mavi Pide var. Sloganı: “Hem temiz hem leziz”. Gerçekten çok lezzetli pideler.
Közlenmis patlıcan ve kuşbaşılı ve otlu çökelekli pideler muhteşem. Üstüne elmali, muzlu, fındıklı pide damak...
Kuşların Konmadığı Lezzet: Kuşkonmaz
Bahara hem rengini hem de tadını veren, binbir çeşit ottur. Onun için baharın rengi zümrüt yeşilidir. Bu renge katkısı olanlardan biri de Kuşkonmaz’dır. Sıcağı, kumu, nemi seven bu narin bitki Türkiye’nin çeşitli yörelerinde çeşitli...
Devamını Oku